Mijn portfolio

Toen ik mijn studie begon in 2016 aan Hogeschool PXL voelde ik me erg geprikkeld om mezelf verder te ontwikkelen. Ik zie het als mijn doel om mijn portfolio uit te breiden en ervaring op te bouwen. Die ervaring wilde ik ook graag inzetten om andere verder te helpen. In het tweede jaar van mijn opleiding werd ik daarom freelancer onder het statuut van student-zelfstandige. Dat was een erg grote leerschool waarbij ik mijn vaardigheden als videomaker onder meer ontwikkelde.

Die ervaringen hebben mij gevormd tot communicatiespecialist en ik behaalde mijn diploma in 2020. Momenteel studeer ik verder aan de KU Leuven om journalist te worden. En ik geloof dat de vaardigheden die ik ontwikkeld heb in het werkveld later van pas zullen komen.

Sinds 2021 ben ik journalist bij Veto, het onafhankelijke studentenblad van studenten aan KU Leuven.

Magazine: Herve

In het najaar van 2019 kwam opleidingshoofd Herve Van de Weyer zwaar ten val met de fiets. In plaats van een klassiek geschenk te geven aan het ziekenbed van onze docent, wilden we een hommage aan hem brengen door een magazine te maken dat helemaal over hém gaat.

We vormden onze klas PR om tot een redactie en ikzelf verzorgde de opmaak van het magazine in Indesign.

Foto: (c) HLN

De cover van Herve

Een voorbeeld van een spread in het magazine waarbij we de horoscooprubriek helemaal hebben uitgewerkt rond ons opleidingshoofd Herve.

Video: Behind the scenes

 

In het voorjaar van 2020 liep ik stage op Maastricht Aachen Airport. We merkten op dat Marieke Elsinga tijdens haar radioprogramma op Q2 zich luidop afvroeg wat er te zien is achter de flappen van de bagageband. Haar collega Mattie gaf toe dat hij op onze luchthaven wel eens op de bagageband had gezeten.

Als reactie maakten we onderstaande video en hebben we ze op de sociale media van de luchthaven gepost.


bagagehal van MAA

Bagagehal Maastricht Aachen Airport

Artikel: Boozeballs

Ik ben storyteller geweest voor I Love Hasselt, het magazine opgericht door Gama Putra waarin elk artikel begint met “Dag lieve vrienden…”. Ik heb zowel video’s gemaakt als artikels geschreven in opdracht van het online stadsmagazine. Hieronder lees je een artikel van mijn hand.

BoozeBalls: winnaar van Pop Poll Bizidee tijdens Nacht van de Inspiratie in Hasselt

Dag lieve vrienden, vandaag is ondernemen iets dat steeds meer gepromoot wordt. Als student kan je je laten begeleiden door de hogeschool en sinds september vorig jaar hoef je je basiskennis van bedrijfsbeheer niet meer aan te tonen. Ik studeer Communicatiemanagement aan Hogeschool PXL en heb vorig academiejaar de kans gegrepen om het keuzevak bedrijfsbeleid op te nemen. Dat was de aanleiding voor het opstarten van mijn eigen zaak. Vandaag mag ik mezelf zelfstandig freelancer noemen. Op 21 maart was ik aanwezig tijdens Nacht van de Inspiratie in Hasselt. Ik sprak er met Philip Peeters van Bizidee, de organisator van dit event, en met de winnaars van de Pop Poll: BoozeBalls.

Onverwachte overwinning

Deelnemen aan events zoals Nacht van de Inspiratie is voor mensen met ideeën een bijzonder goede manier om te ontdekken of ondernemen iets voor hen is. Bizidee is de organisator van Nacht van de Inspiratie. Ze zijn blij dat ze weer een geslaagde editie van het event realiseerden in Hasselt.

Ik sprak met de winnaars van de Pop Poll Bizidee.  Ze noemen zichzelf BoozeBalls en met z’n vijven verdedigden ze de eer van hun start-up tijdens de Pop Poll pitches. De Hasseltse schepen van Economie, Rik Dehollogne, mocht hen aankondigen als winnaar. Ze gingen naar huis met een aardig bedrag ter waarde van 4.000 euro. “We hadden nooit verwacht dat we zouden winnen”, vertellen ze.

Na de bekendmaking van de winnaar werden de Amaretto Sour Balls en Campari Orange en Cointreaupolitan Balls getest door het publiek. Iedereen was gecharmeerd door de frisse smaken en de heerlijke combinaties van deze BoozeBalls. Een aanrader dus!

Een passie voor cocktails 

BoozeBalls is de start-up van Louwie Achten, Filip Daenen, Marie Rommes, Kevin Wauters en Jurgen Verbist. Ze hebben een passie voor het maken van cocktails. Alles startte bij Louwie. Hij is bartender en hoort vaak dat zijn klanten een cocktail willen proeven zonder een heel glas te willen betalen. In het buitenland ging hij op zoek naar oplossingen hiervoor, waarna het idee voor de BoozeBalls ontstond, hun ‘cocktail-tapas’. Binnen het schoolproject StartMinds vonden deze vijf studenten elkaar en schreven ze de plannen voor hun idee uit.

Deze jonge ondernemers studeren allemaal de banaba Advanced Business Management van UCLL (University College Leuven Limburg). Ze hebben allemaal een verschillende bachelor als vooropleiding. “Op die manier vullen we elkaar goed aan”, zeggen ze trots. De andere vier vinden de passie van Louwie inspirerend:  “Het is zo leuk om te kunnen meesurfen op die passie. Het zou prachtig zijn om hiervan ons beroep te maken.”

Met BoozeBalls mikken ze eerst dat mensen hun inhuren om op allerhande evenementen te gaan staan. Nadien willen ze verkopen aan regionale restaurants en bars, waarna ze hun markt willen uitbreiden naar heel België. Verder dromen ze luidop van eigen personeel, stands op events en bars, en natuurlijk een massale verkoop van hun BoozeBalls.

Pitch je ondernemersidee

“Nacht van de Inspiratie is een prachtige opportuniteit om je pitchvaardigheid te versterken”, vertelt Jurgen. “We zijn het gewend om te pitchen vanuit de opleiding, maar dit is natuurlijk voor echt. En er was zware concurrentie. Je verliest niets door mee te doen met dit event, je wint er enkel mee. Onze docenten moedigden ons aan om mee te doen aan wedstrijden en dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.”

Naast de winnaar pitchten ook vier anderen hun geweldige ondernemersideeën. Met zijn start-up Exclusive Car Management biedt Tom Van Malcot met Vincent Bayen professioneel management aan voor exclusieve wagens van drukbezette ondernemers. Een Indische deelneemster, Sneha Mehta, stelde haar start-up Vegified voor als ‘the world’s first vegetarian friendly restaurant. Met ESCOMA willen Cédric Piette, Rob Dekleermaeker, Laurens Muyldermans en Nick Van den Zegel de online en offline voetbalwereld verbinden door een e-sportpakket aan te bieden voor voetbalclubs. De laatste pitcher was Gama Putra. Hij presenteerde zijn idee voor het oprichten van een burgerparticipatieplatform: My City Fan Club.

Philip Peeters van Bizidee licht het doel van de Pop Poll toe: “Door te praten met anderen kan je je idee testen. Dan is een event als Nacht van de Inspiratie een ideale gelegenheid. Probeer het gewoon! We zijn blij om mensen ondernemer te helpen worden en om ideeën te helpen omzetten in concrete plannen. Als je hier rondloopt en je praat tegen wat mensen, dan merk je dat ze allemaal hetzelfde gemeen hebben: ze zijn gedreven.”

Lieve vrienden, willen jullie graag op de hoogte blijven van wat BoozeBalls nog allemaal gaat doen? Volg hen dan op Facebook en op Instagram. Of wil je zelf de stap zetten naar het ondernemerschap? Dan moet je zeker de website, Facebookpaginaen Instagram van Bizidee checken. De volgende Nacht van de Inspiratie vindt plaats in Mechelen op 25 april. Heb je zelf ook een goed idee? Test het via het Pop Poll-platform. Tot op 25 april tijdens de Mechelse Nacht van de Inspiratie in Thomas More Campus De Ham!

Video: HOA@Work

In opdracht van I Love Network heb ik enkele video’s gemaakt waarin Gama Putra in gesprek gaat met een aantal hoogopgeleide anderstaligen (HOA) om hen te interviewen over hoe zij het traject HOA@Work ervaren.

Deze video’s werden gepubliceerd op de sociale media van I Love Network in het voorjaar van 2019.

Foto na afloop van de opname

Artikel: Akorin

Ik ben storyteller geweest voor I Love Hasselt. Naast enkele artikels heb ik video’s gemaakt in opdracht van het online stadsmagazine. Hieronder lees je een artikel dat ik heb geschreven.

Elisabeth Alders, dirigente van Akorin: “Het communitygevoel moet centraal staan”

Dag lieve vrienden, ik ben Yarne Puts. Ik heb altijd al een passie voor muziek gehad. De dag dat ik mijn eerste notenleerboekje kocht, herinner ik me alsof het gisteren was. Als achtjarige kon ik op weg naar huis niet wachten om al die noten te lezen. Met dat boek op zak startte ik mijn muzieklessen aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans. En net als Elisabeth Alders koos ik piano als instrument. Het is ook die school waar Elisabeth, dirigente van het koor Akorin, vandaag werkt.

Elisabeth en ik aan de piano in PXL-Congress — by Yarne Puts
 

Elisabeth en ik aan de piano in PXL-Congress — by Yarne Puts

Het koor ontstond door een samenloop van toevalligheden. Met een aantal studenten staken we twee jaar geleden de koppen bij elkaar en richtten we en bescheiden koor op binnen Hogeschool PXL. Het jaar nadien kwam vanuit de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg (AUHL) het voorstel om het koor te verenigen met dat van de UHasselt. Samen sta je sterker, toch? Die combinatie heet Akorin en wordt gedirigeerd door Elisabeth Alders.

Wie is Elisabeth?

Elisabeth is afkomstig uit het landelijke Neerpelt, waar ze op haar achtste haar passie voor muziek vond. Muziek heeft altijd een belangrijke rol in haar leven gespeeld. Zo volgde ze eerst notenleer en piano aan de Kunstacademie Noord-Limburg . Nadien verhuisde ze naar het Lemmensinstituut in Leuven. Daar studeerde ze muziekpedagogie en koordirectie en werkte ze een lerarenopleiding af.

Elisabeth heeft ook een andere passie: dwarsfluit. Met dat instrument heeft ze in verschillende orkesten gespeeld. “Voor mij is het een uitdaging om dat te combineren met mijn engagement als dirigente”, legt ze uit, “Maar ik doe het zo graag dat ik altijd klaarsta om kooroptredens te begeleiden als pianiste of fluitiste.”

Samenhorigheidsgevoel

Akorin is een koor voor (internationale) studenten, docenten en lectoren van PXL en UHasselt. De associatie AUHL zet haar schouders onder het project. Het koor organiseerde al meerdere kleine concerten en heeft de ambitie om verder te groeien.

“Akorin moet vooral een sociaal en community-gericht koor zijn. Het is een laagdrempelig project: iedereen kan instappen”, vertelt Elisabeth enthousiast, “Het samenhorigheidsgevoel is heel belangrijk. We maken het beste van de beperkte tijd en middelen, maar we willen vooral samen zijn en muziek te maken.” Op dit moment zitten er ook internationale studenten uit Nigeria, Italië en Finland in het koor. Daarom communiceren de leden onderling zo veel mogelijk in het Engels. Akorin betekent trouwens ‘koor’ en is een letterlijke vertaling uit het Yoruba, een van de talen in Nigeria.

Gelijkheid binnen het koor vindt Elisabeth cruciaal. “Ik zie mezelf ook gewoon als lid van de groep. Het enige verschil is dat ik een andere rol op mij neem”, legt ze uit, “Voor die gelijkheid draagt iedereen z’n verantwoordelijkheid en dat lukt heel goed. Je krijgt enorm veel terug van de groep: leuke vrienden, fijne kerstfeestjes, wekelijks sociaal contact. Je bouwt een band op met gezellige, aangename mensen.”

Een stabiele groep

Elisabeth droomt van een groot gezelschap met verschillende nieuwe zangers. “Maar het doel is wel om een stabiele groep te vormen, niet om willekeurig honderd nieuwe leden te vinden”, zegt ze.

Momenteel zoekt het koor naar een vast repertoire en een eigen identiteit. Vandaag is het koor nog vrij onbekend, maar dat moet veranderen. Al vindt Elisabeth die zoekfase wel leuk, want dan is alles nog mogelijk.

Probeer het uit!

Elisabeths boodschap is duidelijk: “Probeer het gewoon eens uit!” Akorin is volgens haar het ideale koor om jezelf bij aan te sluiten als je nieuw bent in de muziekwereld. Het is een groep die graag nieuwe gezichten langs ziet komen. Verder geeft Elisabeth mee dat de leden openstaan voor een verkennend gesprek en dat geïnteresseerden altijd een vrijblijvend kijkje mogen komen nemen.

Dankjewel, Elisabeth, om je verhaal te delen. Ik wens je nog veel succes met Akorin en je verdere muzikale carrière. Lieve vrienden, willen jullie graag eens meedoen met een repetitie? Neem een kijkje op de website, volg de Facebookpagina van Akorin of stuur een e-mail!

Hopelijk tot snel! 😊

Video: Bootfitting

Video: Bootfitting Een opdracht tijdens mijn tijd op Hogeschool PXL was om een procesmontage te creëren. Ik werkte toen ook als jobstudent voor BOSTHON Sport en was er verantwoordelijk voor communicatie. Ik heb toen samen met een aantal medestudenten onderstaande video gerealiseerd.

Origineel verschenen op de LinkedIn-pagina van BOSTHON Sport

Bachelorproef: Crisiscommunicatie op de luchthaven

Tijdens mijn afstudeerjaar (2019-2020) aan Hogeschool PXL heb ik stage gelopen bij Maastricht Aachen Airport. Tijdens die stage brak helaas de coronacrisis uit, maar ik heb desalniettemin mijn stage kunnen verderzetten en een bachelorproef kunnen uitwerken over crisiscommunicatie op de luchthaven. Hieronder kan je het abstract lezen

Abstract:

Het doel van deze scriptie is om een beeld te krijgen van hoe communicatieverantwoordelijken van de Nederlandse luchthavens crisiscommunicatie organiseren en de rol van het crisiscommunicatieplan voor, tijdens en na een crisis.

Via vijf interviews met luchthavens uit Nederland (Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Groningen en Maastricht) is via diepte-interviews ingegaan op de organisatie van hun crisiscommunicatie. In vredestijd blijkt het belang van een goed plan onontbeerlijk en simulaties van crises spelen daarin een grote rol. Die simulaties zijn namelijk een leerschool om vertrouwd te blijven met het plan, maar ook om bij te sturen waar dat nodig blijkt te zijn.
De communicatieverantwoordelijkheden noemen crisiscommunicatie uitdagender dan reguliere communicatie: er moet onverwacht veel tegelijk gebeuren terwijl de luchthaven ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt. Het is ten slotte een uitdaging om het hoofd koel te kunnen houden en rekening te houden met verschillende communicatiestromen.

Tijdens een crisis blijken verschillende luchthavens blij te zijn al geoefend te hebben. De afbakening van interne en externe communicatie is ook moeilijker te maken: bij een crisis kan de overheid en Veiligheidsregio betrokken raken. Dit vraagt om een nieuw theoretisch model waarbij communicatie wordt ingedeeld in drie niveaus: interne communicatie (die tevens voorrang krijgt), intra-institutionele communicatie tussen de driehoek van luchthaven, overheid en Veiligheidsregio; en tenslotte de externe communicatie die gekenmerkt wordt door de openbaarheid van informatie. Bij externe communicatie is gebleken dat de rol van de woordvoerder belangrijk is. Het tussenniveau van intra-institutionele communicatie vraagt om een aangepast medium om de communicatie tussen deze drie partijen vlot te laten verlopen. Dit systeem moet het mogelijk maken om snel en efficiënt beslissingen te kunnen nemen. Dit moet verder gemakkelijk uit te breiden zijn met verschillende profielen zodat afhankelijk van de aard van de crisis er mensen en instituties makkelijk mee in kunnen worden opgenomen.

Na een crisis is het aan te bevelen om te evalueren en aan de hand van deze evaluatie het crisiscommunicatieplan bij te sturen. Men zou kunnen stellen dat bij afloop van een crisis men terug in de fase ‘voor een crisis’ terechtkomt. Een doordacht crisiscommunicatieplan en de rol die simulaties daarin spelen blijven noodzakelijk om een crisis het hoofd te kunnen bieden.

Ten slotte heeft ook de coronacrisis de communicatie op de luchthaven geïmpacteerd. Door thuis te werken nam de adoptie van digitale middelen om te communiceren toe. Deze gedigitaliseerde manier van werken is een bijkomend argument om een digitaal platform op te richten om crisiscommunicatie efficiënter te laten verlopen.

Interesse om de bachelorproef te lezen? Neem gerust contact op

Mijn collega-stagiar Lana en ik

Mijn collega-stagiar Lana en ik op het tarmac van Maastricht Aachen Airport

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.