Artikel: Akorin

Ik ben storyteller geweest voor I Love Hasselt. Naast enkele artikels heb ik video’s gemaakt in opdracht van het online stadsmagazine. Hieronder lees je een artikel dat ik heb geschreven.

Verschenen op 19 februari 2019 op deze webpagina


Elisabeth Alders, dirigente van Akorin: “Het communitygevoel moet centraal staan”

Dag lieve vrienden, ik ben Yarne Puts. Ik heb altijd al een passie voor muziek gehad. De dag dat ik mijn eerste notenleerboekje kocht, herinner ik me alsof het gisteren was. Als achtjarige kon ik op weg naar huis niet wachten om al die noten te lezen. Met dat boek op zak startte ik mijn muzieklessen aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans. En net als Elisabeth Alders koos ik piano als instrument. Het is ook die school waar Elisabeth, dirigente van het koor Akorin, vandaag werkt.

Elisabeth en ik aan de piano in PXL-Congress — by Yarne Puts

Elisabeth en ik aan de piano in PXL-Congress — by Yarne Puts

Het koor ontstond door een samenloop van toevalligheden. Met een aantal studenten staken we twee jaar geleden de koppen bij elkaar en richtten we en bescheiden koor op binnen Hogeschool PXL. Het jaar nadien kwam vanuit de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg (AUHL) het voorstel om het koor te verenigen met dat van de UHasselt. Samen sta je sterker, toch? Die combinatie heet Akorin en wordt gedirigeerd door Elisabeth Alders.

Wie is Elisabeth?

Elisabeth is afkomstig uit het landelijke Neerpelt, waar ze op haar achtste haar passie voor muziek vond. Muziek heeft altijd een belangrijke rol in haar leven gespeeld. Zo volgde ze eerst notenleer en piano aan de Kunstacademie Noord-Limburg . Nadien verhuisde ze naar het Lemmensinstituut in Leuven. Daar studeerde ze muziekpedagogie en koordirectie en werkte ze een lerarenopleiding af.

Elisabeth heeft ook een andere passie: dwarsfluit. Met dat instrument heeft ze in verschillende orkesten gespeeld. “Voor mij is het een uitdaging om dat te combineren met mijn engagement als dirigente”, legt ze uit, “Maar ik doe het zo graag dat ik altijd klaarsta om kooroptredens te begeleiden als pianiste of fluitiste.”

Samenhorigheidsgevoel

Akorin is een koor voor (internationale) studenten, docenten en lectoren van PXL en UHasselt. De associatie AUHL zet haar schouders onder het project. Het koor organiseerde al meerdere kleine concerten en heeft de ambitie om verder te groeien.

“Akorin moet vooral een sociaal en community-gericht koor zijn. Het is een laagdrempelig project: iedereen kan instappen”, vertelt Elisabeth enthousiast, “Het samenhorigheidsgevoel is heel belangrijk. We maken het beste van de beperkte tijd en middelen, maar we willen vooral samen zijn en muziek te maken.” Op dit moment zitten er ook internationale studenten uit Nigeria, Italië en Finland in het koor. Daarom communiceren de leden onderling zo veel mogelijk in het Engels. Akorin betekent trouwens ‘koor’ en is een letterlijke vertaling uit het Yoruba, een van de talen in Nigeria.

Gelijkheid binnen het koor vindt Elisabeth cruciaal. “Ik zie mezelf ook gewoon als lid van de groep. Het enige verschil is dat ik een andere rol op mij neem”, legt ze uit, “Voor die gelijkheid draagt iedereen z’n verantwoordelijkheid en dat lukt heel goed. Je krijgt enorm veel terug van de groep: leuke vrienden, fijne kerstfeestjes, wekelijks sociaal contact. Je bouwt een band op met gezellige, aangename mensen.”

Een stabiele groep

Elisabeth droomt van een groot gezelschap met verschillende nieuwe zangers. “Maar het doel is wel om een stabiele groep te vormen, niet om willekeurig honderd nieuwe leden te vinden”, zegt ze.

Momenteel zoekt het koor naar een vast repertoire en een eigen identiteit. Vandaag is het koor nog vrij onbekend, maar dat moet veranderen. Al vindt Elisabeth die zoekfase wel leuk, want dan is alles nog mogelijk.

Probeer het uit!

Elisabeths boodschap is duidelijk: “Probeer het gewoon eens uit!” Akorin is volgens haar het ideale koor om jezelf bij aan te sluiten als je nieuw bent in de muziekwereld. Het is een groep die graag nieuwe gezichten langs ziet komen. Verder geeft Elisabeth mee dat de leden openstaan voor een verkennend gesprek en dat geïnteresseerden altijd een vrijblijvend kijkje mogen komen nemen.

Dankjewel, Elisabeth, om je verhaal te delen. Ik wens je nog veel succes met Akorin en je verdere muzikale carrière. Lieve vrienden, willen jullie graag eens meedoen met een repetitie? Neem een kijkje op de website, volg de Facebookpagina van Akorin of stuur een e-mail!

Hopelijk tot snel! 😊

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.